Eenvoudig Smart Home beginnen

Beginnen met je smart home. Starten met lampen en stopcontacten die je kunt bedienen op afstand.
Je hoeft echt geen technisch wonder of elektricien te zijn om aangesloten apparatuur op afstand te bedienen en te automatiseren.

Maar soms is de reden anders om te beginnen. Je mooie vloerlamp met dimmer werkt niet meer goed met de nieuwe led lampen.
Als je de ingebouwde dimmer gebruikt begint de lamp te knipperen. Dit komt omdat led lampen een andere soort dimmer nodig hebben.
Koop je dan een andere vloerlamp of gebruik je een smartlamp en dim je de lamp via de APP op je telefoon of tablet.

Wat heb je nodig om te starten?

  • Een smart WIFI lamp 
  • Een (gratis) app voor je telefoon of tablet
  • Wifi in je huis.

 

Er zijn verschillende soorten WIFI Lampen beschikbaar, wit licht en gekleurd met E27, E14 en GU10  fitting.

De witte lampen zijn vaak ook naast de dim functie ook nog in kleur temperatuur te regelen. Tegenwoordig zijn er ook smartlampen als LED filament uitgevoerd.

Kosten
Deze lampen en andere accessoires beginnen al v.a. € 20,- a € 25,- en gaan in het algemeen jaren mee en hebben een laag stroomverbruik. En je kan al met 1 lamp beginnen.

Heb je verder nog iets nodig ?
Nee, Je hebt tegenwoordig geen hub nodig , zoals bijvoorbeeld bij de Philips HUE lampen. WIFI is genoeg. Test wel of je wifi op de plaats van de lamp of smart home apparaat goed werkt.
Optioneel zijn schakelaars die je ergens kunt plaatsen om bijvoorbeeld de lampen snel aan en uit te zetten. Handig als je telefoon niet in de buurt is.

Extra
Bediening met je stem. Benodigd is de Amazon Alexa, Google Home of een nieuwste Android telefoon. Je komt binnen en zegt bijvoorbeeld; Alexa woonkamerlicht aan.

Starten:

  1. Koop een WIFI lamp
  2. Doe de smart / WIFI lamp in de fitting en zet de stroom aan.
    Indien er een dimmer in zit zet deze voluit.
  3. Installeer de bijbehorende APP
  4. Start de APP en voeg de WIFI lamp toe en volg de instructies. Zie ook de handleiding van de lamp / app
    Let op: Vaak moet je eenmalig wisselen van wifi netwerk om de lamp te herkennen en te installeren.
  5. In de APP kan je de Lamp nu aan en uit zetten, dimmen en eventueel een schema maken om hem automatisch aan en uit te zetten op verschillende tijdstippen en dagen. Ook kan je ze vaak koppelen met andere lampen of apparaten zodat ze gelijktijdig aan of uitgaan.
    De lamp blijft in de laatste stand staan. Dus als je de lamp niet uitzet via de app, maar via de lichtschakelaar of de stekker uit het stopkontakt haalt en je zet hem daarna weer aan, gaat hij met de laatste instellingen weer aan zoals hij gedimd was en qua kleur.

Naast lampen zijn er smart (inbouw) stopcontacten, stroomverdeeldozen, inbouw schakelaars, IPcamera’s etc. om je ‘smart home’ uit te breiden.

Gordijnbediening
Gordijn-, luik- of zonneschermbediening. Deze slimme gordijnbediening kan worden ingesteld in combinatie met het inschakelen/uitschakelen van andere smart producten. Uw gordijnen gaan bijvoorbeeld dicht wanneer een licht wordt ingeschakeld.

 

Sirene
Deze draadloze slimme sirene maakt deel uit van het steeds groter wordende SmartLife™-assortiment waarmee je eenvoudig een smart home kunt creëren, alleen met je Wi-Fi-router en aangesloten apparaten.
Deze sirene (max. 85dB) met knipperende LED’s kan worden gebruikt als deurbel of als verklikker wanneer er beweging is gedetecteerd door een bewegingssensor.
De sirene beschikt over acht verschillende geluiden die kunnen worden geactiveerd op basis van het tijdstip, de verstreken tijd (als timer), door activering van een sensor, of vele andere scenario’s.

Watersensor
Deze slimme draadloze waterlekkagedetector met alarm is uiterst eenvoudig in gebruik en maakt het bewaken van waterlekkages op moeilijk te bereiken plaatsen eenvoudig.
Eenvoudig te bedienen, maar inzetbaar voor een zeer complex probleem. De meeste waterlekkages beginnen op moeilijk te bereiken plaatsen onder de vloerdelen. Nu kunt u eindelijk risicogebieden bewaken en in een vroeg stadium worden gewaarschuwd wanneer water wordt gedetecteerd, voordat het probleem een groot probleem wordt.

 

Stekkerdoos
Deze stekkerdoos geeft je de mogelijkheid om drie apparaten op afstand aan te sturen en te plannen.
Na een eenvoudige instelling kun je de apparaten aan of uit schakelen en ze volgens een tijdschema laten werken met je smartphone. Je kunt ze ook bedienen door je stem te gebruiken met Amazon Alexa en Google Home.
De stekkerdoos ondersteunt een totaal stroomverbruik tot 3480 W (240 V / 16 A). Hij is te gebruiken als individuele slimme stekkerdoos of koppel hem aan andere Smart producten om je eigen slimme woning te creëren.

Bewegingsensor
Deze slimme Wi-Fi-bewegingssensor (met een bereik van 10 m over een detectiegebied van 120o) kan worden gebruikt als onderdeel van een draadloos beveiligingssysteem of simpelweg voor het inschakelen van apparaten wanneer u de kamer binnenkomt.